Marie Louise Sunde

panel:

Å forlate klinikken

Marie er utdannet lege og har doktorgrad i medisin. Hun startet sin spesialisering innen kirurgi, før hun tok valget om å slutte i protest mot en ukultur på arbeidsplassen. Hun jobber nå med likestilling på fulltid gjennom den internasjonale kampanjen #HunSpanderer, har gitt ut bok om temaet, holder foredrag internasjonalt og bekjemper diskriminering i bedrifter over hele verden gjennom sitt engasjement.

Hvorfor valgte du å bli lege?

Jeg har alltid vært fascinert av faget; det er et stort akademisk fag med mye kunnskap. Samtidig er det praktisk og løsningsorientert. Helt fra tidlig i studiene var jeg veldig bestemt på å bli kirurg; jeg liker at det er action, at det er resultat og løsningsorientert, og et håndarbeide kombinert med mye fag. Og veldig teamorientert. Alt dette savner jeg veldig mye nå som jeg har sluttet foreløpig på sykehuset.

Hvordan jobber du med å få slutt på diskriminering?

Jeg har jobbet med å adressere ubevisst diskriminering gjennom kampanjen HunSpanderer som jeg startet i 2015, sammen med min partner Isabelle. Gjennom kampanjen har vi nådd flere millioner i sosiale medier, jeg har vært invitert til det hvite hus og som hovedtaler i FN, og vi har hatt flere spinoff kampanjer i andre land. I fjor skrev vi boken «Hvem spanderer?» om ubevisst diskriminering, hva det er, hvordan det påvirker samfunnet og hva vi kan gjøre med det. I fjor startet vi selskapet Equality Check, hvor vi lager en slags tripadvisor for likestilling – en plattform hvor ansatte kan gå inn og anonymt vurdere hvordan de opplever muligheter, kultur, ubevisst diskriminering, familie/karrierebalanse, uønsket seksuell oppmerksomhet osv. Ved å øke gjennomsiktighet og likestilling, tror vi dette vil være med å katalysere forandring. Vi har også et produkt for selskaper som ønsker å bli mer likestilte. I fremtiden tror vi at å finne og holde på talenter kommer til å bli en av de viktigste prediktorene for selskapers suksess. Nettopp derfor opplever vi også at flere fremoverlente selskaper er interessert i Equality Check, og å bruke dette som en plattform for å vise frem sin arbeidsplass. I helsevesenet har man i dag et veldig langt stykke å gå når det gjelder kultur, personalpolitikk, og i flere spesialiteter likestilling. Rapporten fra i fjor som viste at 25% av kvinnelige sykehusleger opplever seksuell trakassering på jobb er sjokkerende, og foreløpig gjøres svært lite fra ledelsen for å bedre dette. Jeg har snakket mye om disse tingene i helsevesenet, og prøver å få igjennom et prosjekt med fokus på ledelse, gjennomsiktighet og god kultur i helsevesenet. I oktober i fjor sluttet jeg i jobben som LIS kirurg for å gå fulltid inn i selskapet, nettopp for å være med å løse disse problemene.

Kontakt oss

MedEvent AS   –   tlf. 414 60 919   –   org.  921 244 517 MVA